Apple hulp op iedere gewenste locatie.


  Contact : 085 4847 545

Mac tips

5 handige Mac tips om 2020 goed te beginnen

Hoe was 2019? Is de tijd voorbij gevlogen of viel het allemaal mee? Jouw iMac of MacBook zal ook wel vele uren hebben gedraaid. Tijd voor een check! Met onderstaande Mac tips start je 2020 met een goed gevoel! Fijne feestdagen!

Tip 1: Gebruik stapels

Bureaublad voor

Ziet jouw bureaublad er uit als bovenstaande afbeelding? Dan is de Stapels-functie wellicht handig! Sinds macOS Mojave is deze functie mogelijk. Klik met je rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies voor Gebruik stapels. Nu worden alle documenten, afbeelding, etc. bij elkaar gezet, handig!

Bureaublad na

Tip 2: Ruim je bestanden op

No alt text provided for this image

Klik linksboven op het  logo en druk op Over deze Mac. Ga dan naar het tabblad Opslag en druk op Beheer…

Op deze locatie kan je aan de linkerkant klikken op een categorie om bijvoorbeeld Documenten, Apps of iOS-bestanden (oude iPhone back-ups) te verwijderen. Dat ruimt lekker op! Maak voordat je bestanden verwijdert die je niet kent altijd even een back-up.

No alt text provided for this image

Tip 3: Maak een eindejaarsback-up met Time Machine

Nog drie Mac tips te gaan. Deze tip gaat over het bewaren van je bestaden. Het programma Time Machine  is nog steeds de beste oplossing om een complete back-up te maken van je Mac. Dit programma kan je instellen via  > Systeemvoorkeuren > Time Machine. Tegenwoordig staat bijna alles in de (i)Cloud ⛅️, maar nog lang niet alles. Maak daarom altijd minimaal iedere maand een back-up. Zet hiervoor een reminder in je Agenda!

No alt text provided for this image

Tip 4: Beveilig een map met een wachtwoord

Jouw Mac is beveiligd met een wachtwoord, maar je kunt nog een extra beveiligingslaag aan bepaalde mappen. Je kan deze beveiligen met een apart wachtwoord. Open hiervoor Schijfhulpprogramma en kies Archief > Nieuwe schijfkopie > Schijfkopie van map…

No alt text provided for this image

Selecteer de map die je wilt beveiligen en geef deze een Naam.dmg, maak een wachtwoord aan via 128-bits AES-encryptie en je bent klaar. Vergeet niet de originele map te verwijderen! 😉

No alt text provided for this image

Tip 5: Snel een emoticon invoegen

No alt text provided for this image

Misschien geen essentiële tip, maar het kan een hele klus zijn om smileys toe te voegen aan documenten of social media op een Mac. Maar….er is een sneltoetscombinatie die een emoji-keuzemenu in elke app opent. Druk gewoon tegelijkertijd op Control + Command (⌘) + spatiebalk.

Meer Mac Tips, Apple tips & tricks?

Meld je aan voor ons Praktijknieuws en ontvang 1x per maand ons laatste nieuws met altijd enkele tips.