Apple hulp op iedere gewenste locatie.


  Contact : 085 4847 545

MacOS Catalina

MacOS Catalina: grote veranderingen voor gebruikers

Tijdens het WWDC 2019 maakte Apple bekend dat er dit jaar een nieuw MacOS besturingssysteem wordt uitgebracht: MacOS Catalina. In het najaar wordt het systeem beschikbaar voor iedereen, maar het brengt een hoop veranderingen met zich mee. De belangrijkste is misschien wel dat 32-bits apps niet meer gaan werken.

Al bij de lancering van het besturingssysteem High Sierra kondigde Apple aan dat het het laatste systeem zou zijn dat 32-bits apps zou ondersteunen. Dit omdat modernere Macs beschikking hebben over een krachtigere 64-bits processor. Apple legt op hun website uit waarom ze de overstap maken naar de 64-bits apps.

32-bits apps controleren

Om te weten welke apps binnenkort niet meer worden ondersteunt, moet je eerst weten welke apps op jouw Mac nog 32-bits apps zijn. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan als je straks jouw Mac update naar Mac OS Catalina.

  • Klik op het  in de menubalk boven in beeld
  • Klik vervolgens op Over deze Mac
  • En dan op Systeemoverzicht
  • Navigeer naar beneden en klik bij Software op Programma’s
  • Gebruik je MacOS Mojave? Kies voor Verouderde software

In de rode kolom ’64-bits’ staat vervolgens per app en programma aangegeven of ze wel of niet geschikt zijn voor het nieuwe besturingssysteem. Wanneer er in de kolom ‘Ja’ staat hoef je je geen zorgen te maken, maar als er ‘Nee’ is te zien, kan het zijn dat het programma binnenkort niet meer werkt. Dan is het verstandig om nu alvast op zoek te gaan naar alternatieven of een afspraak te maken met De Appeldokter. Wij helpen jou om je Mac Catalina-proof te maken!

Populaire apps

Veel ontwikkelaars updaten hun apps en programma’s naar een 64-bits variant, maar er zijn een aantal populaire programma’s die niet meer werken vanaf MacOS Catalina. Hier een lijst van de populairste apps:

  • Office 2008 en 2011 (Word, Excel en Powerpoint) for Mac
  • Oude versies van Adobe (Creative Cloud apps zijn wel volledig 64-bits)
  • iWork ’09 (oude versies van Pages, Keynote en Numbers)
  • Oude versies van Final Cut Pro and Logic Studio
  • Apple Aperture

Dit zijn zeker niet alle programma’s en apps die nog 32-bits zijn. Doorloop het bovenliggende stappenplan om te kijken wat de omschakeling voor jou gaat betekenen.

MacOS Catalina proof

Er zijn een twee opties voor apps die verouderd zijn. Zo kan je overschakelen naar een nieuwe versie van de app (denk bij Microsoft bijvoorbeeld aan de nieuwe Office-365 pakketten). Daarnaast kan je op zoek naar een alternatief voor jouw favoriete app.

Wil jij er zeker van zijn dat je Mac volledig up to date is bij de lancering van MacOS Catalina? Maak dan een afspraak met De Appeldokter.

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste praktijknieuws, handige tips ontvangen en profiteren van exclusieve acties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief van De Appeldokter en mis niks!