Apple hulp op iedere gewenste locatie.

Openingstijden : ma t/m vr: 09:00 tot 21:00 uur
  Contact : 085 4847 545 (tussen 09:00 en 17:00)

Alle berichten in: Algemeen

wachtwoorden beheren mac

Wachtwoorden beheren Mac: De Appeldokter adviseert

Het zou zo maar eens kunnen zijn dat jij voor (bijna) elke website of e-mailaccount hetzelfde wachtwoord gebruikt. Overal hetzelfde wachtwoord is gebruiksvriendelijk, maar de kans op een datalek wordt aanzienlijk groter. Iets wat je met de huidige privacywetgeving (AVG/GDRP) en de bijbehorende boetes liever wilt voorkomen. Wachtwoorden beheren Mac staat in dit artikel centraal.

Lees meer
Mac upgraden

Duurzaam zijn? Haal meer uit je Apple en laat je Mac upgraden!

Vandaag is het de Dag van de Duurzaamheid. Dit jaar is de tiende editie van de duurzaamheid-dag. Op die dag proberen we met elkaar bewuster te worden van de manier waarop we met aarde omgaan. Bij De Appeldokter staat duurzaamheid hoog in het vaandel en daarom adviseren wij om niet meteen een nieuwe Mac te kopen. Denk eens aan je Mac upgraden!

Lees meer
WhatsApp advertenties

WhatsApp advertenties vanaf 2019 op je telefoon

Bij de start van WhatsApp, toen het nog een betaalde app was, beloofden de makers dat er nooit advertenties zouden komen. Nu, enkele jaren en een overname door Facebook verder, gaan de WhatsApp advertenties er toch komen. Dit is wat jij gaat merken van die advertenties.

Lees meer
veiligheid apple

Veiligheid Apple Mac: De Appeldokter adviseert

De laatste tijd zijn er steeds meer berichten in het nieuws waarbij de veiligheid Apple in twijfel wordt getrokken. Malware, virussen, ransomware, ook een Apple-computer is volgens de media niet meer veilig. Is dat eigenlijk wel zo? De Mac wint steeds meer aan populariteit, maar is het nodig om een virusscanner aan te schaffen? De Appeldokter adviseert.

Macs zijn een stuk veiliger dan Windows-computers. Het besturingssysteem van de Mac is gebaseerd op het Unix-platform en biedt tal van ingebouwde veiligheidsvoorzieningen. Zo is ‘Gatekeeper’ een tool dat automatisch software blokkeert die Apple niet herkent of goedkeurt.

“Als jij in de ochtend een e-mail bekijkt of je bent rustig in Safari het nieuws aan het lezen, zijn er beveiligingsprocessen op de achtergrond aan het draaien.”

Er is echter altijd een risico en van tijd tot tijd worden ook Macs het doelwit van malware. We geven antwoord op de meest gestelde veiligheidsvragen.

Wat is verschil tussen malware en een virus?

Malware is software speciaal gemaakt om een besturingsysteem te beschadigen en te infecteren. Malware is de verzamelnaam voor alle schadelijke software als virussen, spyware, adware en ransomware. Een virus is dus een soort malware, maar de term wordt ruimer gebruikt door het publiek.

Heb je een virusscanner nodig voor de Mac?

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag bij ons Spreekuur. Ook de Mac wordt belaagd door malware. Er zijn tal van Mac virussen en adware gevonden, maar het is geen essentiële vereiste om een antivirusprogramma te draaien. Het beveiligingsteam van Apple zit bovenop kwetsbaarheden in het systeem en er komen regelmatig beveiligingsupdates uit.

Soms reageert Apple niet zo snel als Mac gebruikers misschien verwachten. In deze gevallen is een app als bijvoorbeeld ESET perfect.

Hoe beschermt Apple jouw Mac tegen malware?

Als jij in de ochtend een e-mail bekijkt of je bent rustig in Safari het nieuws aan het lezen, zijn er beveiligingsprocessen op de achtergrond aan het draaien. We lichten er een aantal uit.

XProtect

Jouw Mac heeft sinds 2009 een verborgen virus/malware-scanner: XProtect. Op de achtergrond controleert XProtect of apps op de lijst met toegestane software staan. Ook wanneer je een gedownloade app opent, controleert XProtect of het bekende malware bevat. Zo ja, geeft de Mac direct een waarschuwing.

SIP

System Integrity Protection (SIP) zorgt ervoor dat zelfs de beheerder van de Mac geen kritieke systeembestanden en instellingen kan wijzigen. Als jij het als beheerder al niet kan, kan malware het zeker niet! Deze functie werkt sinds OS X 10.11 El Capitan.

ASLR

Address Space Layout Randomization (ASLR) wijzigt op de achtergrond de locaties waar verschillende delen van een app of programma worden opgeslagen. Dit maakt het zeer moeilijk voor malware om een alle benodigde onderdelen te infecteren.

Sandboxing

Dit houdt in dat een app van de rest van macOS wordt afgeschermd. Elke app mag alleen in zijn eigen ‘zandbak’ spelen, zodat hij geen schade kan aanrichten aan andere apps of aan het systeem zelf.

Hoe beveilig ik mijn Mac?

Er zijn vele mogelijkheden om te voorkomen dat je Mac wordt aangevallen of besmet raakt met malware. Wij geven 5 veiligheid Apple tips.

 • Het klinkt cliché, maar zorg eerst voor een wachtwoord die niemand kan raden. Op elke Mac zit een Wachtwoordassistent die je hierbij helpt.
 • Zorg ervoor dat je altijd de meest recente software-updates draait. Deze zijn via App Store te downloaden. Stel in via Systeemvoorkeuren > App Store dat dit automatisch gaat, nog handiger!
 • Met welke versie van het besturingssysteem werk jij? Apple geeft alleen nog beveiligingsupdates uit voor versie 10.10.5 Yosemite of hoger. Check direct via  > Over deze Mac welke versie jij nu gebruikt en upgrade.
 • Installeer een Adblocker via Safari Extensies. Hiermee worden advertenties van o.a. adware (reclame malware) direct geblokkeerd.
 • Zet via Systeemvoorkeuren > Beveiliging en Privacy de Firewall aan. Hiermee voorkom je dat andere apparaten ongewenst verbinding kunnen maken.

Veiligheid Apple maximaliseren

Wil jij geen (bedrijfs)gegevens verliezen en wil jij 100% zeker zijn dat je Mac veilig is? Wij zetten graag onze kennis en expertise in om jouw Mac(s) naar het hoogste beveiligingsniveau te tillen, op korte en lange termijn. Neem contact met ons op of kies voor onze Veiligheidscheck, waarbij we de veiligheid Apple volledig controleren en waarborgen.

Lees meer
Mac onderhoud

Mac onderhoud: deze zomer een schone Mac voor € 80

De hele zomer lang profiteer je bij De Appeldokter van onze zomeractie. Je krijgt namelijk 18% korting op Mac onderhoud als je kiest voor de speciale Appeldokter Mac APK. Je kan t/m 31 augustus bij ons terecht voor een volledige Mac-check van € 98 voor € 80.

Apple maakt betrouwbare apparatuur, desondanks is Mac onderhoud erg belangrijk. Net als bij een auto is het een goed idee om je Mac minstens eenmaal per jaar na te laten kijken om problemen te voorkomen. Na de Mac APK is jouw Mac weer klaar om een jaar te knallen op kantoor, thuis of in de collegebanken.

Onder de Mac APK valt onder meer het sneller maken van je Mac, het verwijderen van malware en het checken van Time Machine back-up. Daarnaast controleren wij de harde schijf en geven we bovendien advies over het eventueel upgraden van jouw iMac of MacBook.

Wat valt er onder het Mac onderhoud?

 • Opschonen van oude bestanden en programma’s
 • Controle van harde schijf
 • Check Time Machine back-up
 • Verwijderen reclame en malware
 • Updaten van software en besturingssysteem
 • Basis Veiligheidscheck (zie deze pagina voor een uitgebreide controle)
 • Gratis upgrade-advies

Kortom, de Mac APK is een échte gezondheidscheck voor jouw Mac.

Actievoorwaarden

 • Het tarief voor de Mac APK is € 80 per Mac
 • Genoemde prijzen zijn incl. 21% btw voor particulieren en excl. 21% btw voor bedrijven
 • De actie loopt t/m 31 augustus 2018 (datum van het maken van de afspraak is leidend)
 • Buiten ons werkgebied gelden de volgende reiskosten

Tips om Mac in topvorm te houden

Klik hier voor tips van Apple voor eerste hulp bij onderhoud.

Interesse?

Heb jij een trage Mac die toe is aan een opfrisbeurt? Wacht dan niet langer en maak nu een afspraak.

Maak nu een afspraak

Vragen?

Wil je meer informatie over de Mac APK of heb je een andere vraag over Apple-apparatuur? Neem dan gerust contact met ons op. De Appeldokter staat voor je klaar om het werken met de Mac zo eenvoudig en simpel mogelijk te maken!

Lees meer