Apple hulp op iedere gewenste locatie.

Werktijden : ma t/m vr: 09:00 tot 21:00 uur
  Contact : 085 4847 545

Wat is het verschil tussen werkgeheugen en een SSD? 

Wat is het verschil tussen werkgeheugen en een SSD?

Op het moment dat je een Mac gaat kopen moet je met verschillende zaken rekening houden. Zo wil je dat de Mac snel werkt, maar ook voldoende opslagruimte is van belang. Twee essentiële zaken om het werkcomfort te vergroten. In dit bericht stellen en beantwoorden wij de vraag: Wat is het verschil tussen werkgeheugen en een SSD? 

Als je een nieuwe Mac gaat kopen is dat al spannend genoeg. Voel enthousiasme ga je naar de Apple Store. En dan slaat de twijfelt toe. RAM-geheugen? Opslag? Processor? Wat heb ik eigenlijk voor Mac nodig? Om je een beetje op weg te helpen leggen we in dit artikel uit wat het verschil is tussen het werkgeheugen en het opslaggeheugen. Op die manier kan jij straks de vraag beantwoorden: Wat is het verschil tussen werkgeheugen en een SSD?

Wat is het werkgeheugen?

Het werkgeheugen moet worden gezien als een tijdelijk geheugen dat de processor van de Mac gebruikt om informatie kort en tijdelijk op te slaan. Hoe groter dat geheugen is, hoe meer er kan worden opgeslagen. Als het geheugen vol is, moet de processor keuzes maken over wat er wel en niet kan worden opgeslagen. De Mac zal daardoor een stuk trage worden.

Hoeveel werkgeheugen je nodigt hebt, verschilt per persoon. Gebruik jij je Mac alleen voor het maken van documenten en het surfen op internet? 4 of 8 GB werkgeheugen moet dan voldoende zijn. Ga jij veel grafisch aan de slag met je Mac? Dan is 16 GB werkgeheugen zeker geen overbodige luxe.

Voordelen van het uitbreiden van werkgeheugen:

 • Soepeler multitasken
 • Sneller surfen op het web
 • Efficiëntere video of audiobewerking
 • Betere multimedia prestaties
 • Beter en sneller voor games

Wat is een SSD?

Een SSD is een Solid State Drive en functioneert als het opslaggeheugen van de Mac. Op de SSD worden je bestanden opgeslagen. In de oudere modellen van Apple zat altijd standaard een HDD, een Hard Disk Drive. Tegenwoordig worden ze vaak geleverd met een SSD, een Solid State Drive. Het grootste verschil tussen de twee schijven is dat er in een SSD geen bewegende delen zitten. Dit zorgt er voor dat hij veel minder crash-gevoelig is dan de traditionele harddisk. Omdat de Solid State Drive werkt met geheugenchips in plaats van een ronddraaiende magnetische schijf, is de snelheid vele malen hoger. Vooral met het opstarten van het systeem en software is dat goed te merken.

Wat zijn de voordelen van een SSD?

 • Sneller opstarten van de Mac
 • Programma’s openen sneller
 • Grote bestanden sneller openen en opslaan
 • Energiezuiniger
 • Minder crash-gevoelig
 • Lichter in gewicht
 • Geen geluidsproductie

Hopelijk ben je wat wijzer geworden van dit artikel, kan jij de vraag ‘Wat is het verschil tussen werkgeheugen en een SSD?’ nu zelf beantwoorden en is de keuze bij de aanschaf van een nieuwe Mac een stuk eenvoudiger. Heb jij al een Mac maar wil jij weten wat de upgrade-mogelijkheden zijn voor jouw apparaat? Kijk dan even op onze speciale upgrade-pagina!