Apple hulp op iedere gewenste locatie.


  Contact : 085 4847 545

wachtwoorden beheren mac

Wachtwoorden beheren Mac: De Appeldokter adviseert

Het zou zo maar eens kunnen zijn dat jij voor (bijna) elke website of e-mailaccount hetzelfde wachtwoord gebruikt. Overal hetzelfde wachtwoord is gebruiksvriendelijk, maar de kans op een datalek wordt aanzienlijk groter. Iets wat je met de huidige privacywetgeving (AVG/GDRP) en de bijbehorende boetes liever wilt voorkomen. Wachtwoorden beheren Mac staat in dit artikel centraal.

Het verzinnen van een nieuw wachtwoord is nog te doen, maar het frustrerende is wanneer je het wachtwoord vergeet, je het wachtwoord moet resetten. Dit soms moeizame wachtwoorden-traject kost veel tijd terwijl in Apple’s besturingssysteem al mooie oplossingen meegeleverd worden om dit te voorkomen. Ook ‘wachtwoordenmanagers’ van derden zijn erg handig in gebruik. De Appeldokter adviseert.

Een goed, sterk wachtwoord

Het begint allemaal met het verzinnen van een goed, sterk wachtwoord, maar wat is sterk? Kies altijd een wachtwoord met minimaal 8 tekens. Hoe langer het wachtwoord, des te moeilijk het wachtwoord te kraken is. Gebruik een combinatie van letters, hoofdletters, cijfers en symbolen.

Het beste wachtwoord wat je kan gebruiken is een wachtzin. Met een hele zin creëer je een heel sterk wachtwoord. Daarnaast is een zin makkelijk te onthouden. Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker het is om te kraken. Voeg daar een aantal hoofdletters aan toe en het wachtwoord is onmogelijk te kraken.

Wachtwoordenassistent

Heb je hulp nodig bij het kiezen van een goed wachtwoord? Ga naar Systeemvoorkeuren > Beveiliging > Wijzig wachtwoord… Als je hier op de kleine sleutel drukt naast Nieuw wachtwoord komt de Wachtwoordenassistent in beeld.

Wanneer je gebruik maakt van Safari wordt je een handje geholpen met ‘Safari-voorgestelde wachtwoorden’. Wanneer je een nieuw wachtwoord voor een website aanmaakt en iCloud-sleutelhanger op je Mac is geconfigureerd, wordt er automatisch een uniek, moeilijk te raden wachtwoord voorgesteld. Als iCloud-sleutelhanger niet is geconfigureerd, klik je in het wachtwoordveld, klik je op de toets voor automatisch invullen en kies je ‘Suggestie voor wachtwoord’.

Sleutelhangertoegang

De Mac is voorzien van het hulpprogramma Sleutelhangertoegang. In dit programma worden in verschillende ‘sleutelhangers’ wachtwoorden bewaard. Wachtwoorden die nodig zijn voor het inloggen in Mail, maar ook Wi-Fi wachtwoorden vind je hier terug. Wanneer je iCloud-sleutelhanger hebt ingeschakeld, vind je hier ook alle wachtwoorden terug die in iCloud staan.

In principe slaat jouw Mac alle wachtwoorden op in dit programma tenzij anders aangegeven. Het programma vind je in de map Programma’s > Hulpprogramma’s en is handig om onder in je Dock te plaatsen voor snelle toegang. Wachtwoord kwijt? Dubbelklik op het wachtwoord en kies voor ‘Toon wachtwoord’. De Mac vraagt om jouw beheerderswachtwoord en het wachtwoord komt in beeld.

Notities

Wij zien dat veel klanten ook wachtwoorden beheren en bewaren in de app Notities van Apple. Dit is ook een oplossing, maar zorg wel dat je deze notitie beveiligd met een wachtwoord of wachtzin. Als je een notitie wilt beveiligen open je de notitie op je iPhone en druk je rechtsonder op de deel-knop. Kies hierna voor ‘Vergrendel notitie’.

Excel of Numbers

Wat wij ook veel zien is dat mensen een Excel of Numbers-document gebruiken om wachtwoorden in te bewaren. Dit bestand wordt meestal ergens verstopt in een mapje ver weg op de Mac, voor het gevoel veilig. Niets is minder waar. De zoekfunctie van de Mac (Spotlight) heeft de inhoud van dit document zo gevonden en je wachtwoorden liggen bloot.

Er is niks mis met het gebruik van een wachtwoorden-document, maar beveilig dit document ook met een wachtwoord. Wanneer je het document opent, wordt om je wachtwoord gevraagd. Bewaar dit wachtwoord nooit in jouw sleutelhanger voor extra veiligheid.

Lees hier hoe je een Numbers-document kan beveiligen met een wachtwoord.
Lees hier hoe je een Excel-document kan beveiligen met een wachtwoord.

Wachtwoordenmanagers

Naast Sleutelhangertoegang zijn er diverse apps van derden die inhaken op de ergernis van wachtwoorden verzinnen en onthouden. Apps als 1Password, Dashlane en Lastpass hebben naar onze mening de beste oplossing en hebben de beste features. De wachtwoordenmanagers werken met een app voor je Mac, iPhone en iPad en houden overzichtelijk bij welke wachtwoorden je bewaard, of deze veilig genoeg zijn en of je veel dezelfde wachtwoorden gebruikt. In 1Password kan je verschillende ‘kluizen’ maken, voor bijvoorbeeld zakelijk en privé. Al deze apps hebben ook handige plug-ins voor Safari, Google Chrome en Firefox. Wachtwoorden beheren Mac wordt zo heel gemakkelijk!

De mensen van ASecureLife.com hebben een mooi overzicht gemaakt van verschillende wachtwoordenmanagers inclusief een handige vergelijkingstabel.

Hulp bij wachtwoorden beheren Mac?

Vind jij wachtwoorden beheren Mac lastig? Maak een afspraak met De Appeldokter want hij helpen je graag. Wij bieden ook een Veiligheidscheck aan. Hiermee helpen wij je niet met wachtwoorden, maar zorgen ook je Mac de beste veiligheidsinstellingen gebruikt om een datalek te voorkomen.

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste praktijknieuws, handige tips ontvangen en profiteren van exclusieve acties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief van De Appeldokter en mis niks!